Red Bull Content Pool

F1 Nieuws

Newey onthult de reden achter zijn vertrek bij Red Bull

Newey onthult de reden achter zijn vertrek bij Red Bull

3 mei - 22:51
18

Na negentien jaar trouwe dienst zal Adrian Newey na dit Formule 1-seizoen afscheid nemen van Red Bull Racing. Het gerucht ging dat zijn vertrek alles te maken heeft met de controverse rondom teambaas Christian Horner, maar is dat ook daadwerkelijk waarom Newey deze keuze heeft gemaakt?

Terugkijkend op zijn tijd bij Red Bull, waar hij eind 2005 aan de slag ging, noemt Newey het een ‘geweldige ervaring’ om een nieuw F1-team te hebben opgebouwd samen met Horner als teambaas. “Toen ik erbij kwam, had ik eerlijk gezegd geen idee waar we zouden eindigen. Het was een groot risico voor mijn carrière en sindsdien is het een geweldige ervaring geweest. Het was een enorme eer om met al die geweldige jongens en meiden in de fabriek en bij het raceteam te werken”, zegt hij bij Sky Sports.

Newey onthult reden achter vertrek bij Red Bull

Gevraagd waarom hij juist op nu de knoop heeft doorgehakt, antwoordt de 65-jarige Brit: “De Formule 1 slokt alles op. Ik ben er nu al een hele tijd mee bezig. 2021 was een heel druk jaar vanwege de strijd van Mercedes in het kampioenschap en tegelijkertijd de ontwikkeling van de RB18, de vader van deze generatie auto's. Toen kwam er een punt waarop ik voelde… Zoals Forrest Gump zei: ik voel me een beetje moe.”

Hoe lang spookte het idee om te vertrekken al door zijn hoofd? “Al een tijdje, als ik eerlijk ben. In de winter kwam dat een beetje”, vertelt Newey, die lijkt te hinten naar de onrust die er sindsdien is ontstaan binnen Red Bull. “Toen de gebeurtenissen zich dit jaar ontvouwden, dacht ik: ik bevind me in de gelukkige positie dat ik niet hoef te werken om te leven, ik werk omdat ik ervan geniet. En zoals ik al zei, voelde ik dat het nu een goed moment was om een stapje terug te doen, een pauze in te lassen en een beetje te gaan reizen”, besluit hij.