Red Bull Content Pool

F1 Nieuws

Hebben Brown en Wolff gelijk? Is er een leegloop bij Red Bull Racing?

Hebben Brown en Wolff gelijk? Is er een leegloop bij Red Bull Racing?

9 mei - 08:00
21

Is er echt sprake van een leegloop bij Red Bull Racing? Bij hoog en laag beweren Red Bull Racing en Christian Horner dat dit niet het geval is, terwijl Zak Brown en Toto Wolff beweren dat ze allerlei CV’s hebben ontvangen van Red Bull-medewerkers. Wie heeft er gelijk?

De onrust achter de schermen bij Red Bull Racing is nu al een tijdje bezig. Sinds het overlijden van Dietrich Mateschitz zijn de Thaise eigenaar en Red Bull Oostenrijk lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Mateschitz had, ondanks een minderheidsaandeel van 49%, de volledige bevoegdheid voor sportieve beslissingen. Sinds zijn overlijden heeft Red Bull Oostenrijk, waar Mateschitz het hoofd van was, die bevoegdheid niet meer.

Die bevoegdheid ligt nu weer bij Chalerm Yoovidhya, die met 51% procent van de aandelen alles voor het zeggen heeft. Christian Horner is dichter en dichter tegen de Thai aangekropen en krijgt nu diens volledige steun. Red Bull Oostenrijk, met als boegbeeld nog Helmut Marko, heeft minder te vertellen en dat kwam slecht uit in de zaak rondom Horner.

Waarom Newey wilde vertrekken bij Red Bull

Waar de Oostenrijkers, gesteund door kamp Verstappen, af wilden van Horner, bleef de teambaas gewoon op zijn post. Er loopt nog een zaak tegen de Brit, gezien de vrouw die hem beschuldigd heeft van grensoverschrijdend gedrag in beroep is gegaan tegen de uitslag van het onafhankelijke onderzoek dat werd ingesteld door Red Bull.

Deze strijd op de achtergrond heeft Red Bull Adrian Newey gekost. De topontwerper zal het nooit zo zeggen, maar zijn uitspraken bij Sky Sports spraken boekdelen. De topontwerper was in de winter gaan twijfelen over zijn toekomst bij het team en dat werd gedurende het begin van dit jaar niet beter, exact de periode waarin de zaak rondom Horner begon te spelen. Hoewel Horner stelt dat het vertrek van Newey niks te maken heeft met de soap rondom hem, zegt Newey zelf dus heel wat anders.

Dat is ook niet vreemd. Newey en zijn vrouw waren ook goed met de vrouw die de aanklacht heeft ingediend tegen Horner. Mogelijk heeft de hele afwikkeling hiervan dus ook een rol gespeeld in het besluit van Newey om te vertrekken.

Ook in de nasleep ontstond er nog onrust. Newey stuurde een afscheidsbericht met daarin een dankwoord aan alle belangrijke mensen binnen Red Bull. De naam van Marko ontbreekt daarin. Het ene verhaal is dat Newey dat simpelweg zelf is vergeten, het andere verhaal stelt dat kamp Horner de naam van Marko uit het statement heeft laten halen.

Wil Verstappen nog weg bij Red Bull?

Ondertussen wordt er ook nog altijd getrokken aan Max Verstappen. De Nederlander is zorgvuldig met zijn woorden en sprak nog geen één keer uit dat hij 100% zeker bij Red Bull Racing blijft. Aan de andere kant is het alternatief Mercedes nou niet echt bezig aan een jaar waardoor je graag de overstap zou willen maken. Een jaar langer bij Red Bull Racing is dus zeker niet uitgesloten.

De sleutel voor een vertrek van Verstappen ligt bij Helmut Marko. Die zou Verstappen, voor zo ver dat nog nodig was, nu zijn zegen hebben gegeven. Als Verstappen weg wil bij Red Bull, dan stapt Marko op. Als de Oostenrijker opstapt, zorgt dat ervoor dat een clausule in het contract van Verstappen wordt geactiveerd, waardoor hij kan vertrekken bij het team. Ondanks een doorlopend contract tot en met 2028.

Ook over die clausule zit men binnen Red Bull niet op één lijn. Het ene kamp stelt hier dat deze clausule er al vanaf de eerste dag in het contract zou hebben gezeten, terwijl het andere kamp stelt dat deze clausule pas later is toegevoegd, toen achter de schermen de machtsstrijd steeds duidelijker werd.

Wie vertrekken er bij Red Bull?

Verstappen is niet de enige die mogelijk vertrekt bij het team. Jonathan Wheatley, de sportief directeur van Red Bull Racing, heeft een aflopend contract en kijkt naar opties bij andere teams. Wheatley werd naar voren geschoven als potentiële vervanger van Horner toen die onder vuur lag, en zou, nu dat niet meer in de pijplijn zit, zijn kans willen wagen bij een ander team. Alpine en Sauber/Audi lijken de meest logische kandidaten.

Toch vertrekt niet iedereen. Eind vorig jaar tekenden Ben Waterhouse (Head of Performance Engineering) en Enrico Balbo (Head of Aerodynamics) een nieuw contract tot en met 2028, waarna in februari van dit jaar Pierre Waché hun voorbeeld volgde. Ook de technisch directeur ligt vast tot en met 2028, waardoor de kern van het technische team intact blijft.

Brown en Wolff roepen natuurlijk maar wat graag dat ze veel CV’s ontvangen van Red Bull-medewerkers, maar andersom is dat natuurlijk ook zo. Brown en Wolff roepen dat nu ook vooral om Red Bull te destabiliseren, volgens Max Verstappen ook niet meer dan normaal. Wat wel een feit is, is dat de onrust nog lang niet verdwenen is.